Knut Jørgen Røed Ødegaard vert kritisert frå sitt eige fagfelt. Det blottlegg negative sider ved forskingskulturen.
Formidling av forsking er viktig. Fagfelta har eit ansvar for å formidle sine funn til offentligheita, då det er skattebetalarane sine pengar som finansierar mykje av den norske forskinga.
Men formidling er ikkje enkelt. Sjølv jobbar eg innan forsking, og fleire på vårt institutt har jobba hardt å lenge med å få til ein god dialog med media. Når formidlinga er mangelfull er det både på grunn av at det er for få forskarar som ser verdien i å bruke tid på formidling, og mangel på samarbeid frå media si side.
Det er altså inga lita bragd Knut Jørgen Røed Ødegaard har fått til med å setje astrofysikk på kartet på den måten han har gjort dei siste åra.
Når vi no ser at han blir kritisert frå eigne rekker, så ringer det ei bjelle om akademisk småligheit. Alle saker har sjølvsagt sider som ikkje kjem fram i media, men forskingsmiljø har lite pengar, spisse albogam, mykje intriger, og fagleg kredibilitet som gangbar valuta. Det er nærliggande å tenke at noko av dette kan vere grunnen til kritikken.
For det kokar ned til at Ødegaard tar formidling på alvor. Vil du formidle, så er det dårlig stil å skulde på andre. Gjer noko med det sjølv!
3 kommentarer:
Det er en flink formidler som her er omtalt. Og formidle håper jeg han kan fortsette med.
Men for å være ansatt i vitenskapelig stilling ved et universitet forutsettes det først og fremst at man må forske og komme fram til forskningsresultater som kan formidles. Og det er vel her denne formidleren, i følge ham selv og Dagbladet, er kommet til kort? Og for å være helt presis, så er det i liten grad forskningsresultater fra Universitetet i Oslo, verken egne resultater eller andre forskeres forskningsresultater, han har formidlet. Det er f.eks. ikke forskningsresultater fra UiO at det skal være en solformørkelse.
Mitt håp er at Kunnskapsdepartementet ser verdien av å ha en så utrolig god formidler tilgjengelig og gir ham i oppdrag - med god lønn - å inspirere så mange unge som mulig til å studere realfag. Hvordan det gjøres er ikke så vesentlig, og departementet må gjerne gi Universitetet i Oslo i oppdrag å ha ham tilsatt for dette formålet, f.eks. som statsstipendiat, så lenge han ikke velger å satse på forskning selv.
Det er eit godt poeng. Eg har forstått det slik at han har hatt ei stilling innan formidling i det siste?
Som vitskaplig ansatt skal ein sjølvsagt forske. Men samtidig sit ein på mykje kompetanse innan sitt fagfelt. Det er altså meir enn sine eigne forskningsresultat ein kan formidle.
Det er fagfolka som har kunnskapen til å setje dagsorden for sitt fagfelt i offentligheita. Utfordringa er å finne tid og medie til å gjere dette.
Eit godt døme, synest eg, er korleis fagfolk har vore framme i tolkinga av den nylige president-valkampen i USA. Det er ikkje tilfeldig kven som får sendetid. Dette er fagfolk som har sett av tid til formidling.
Det treng ikkje å ta heile dagen, og det vil tene fagfeltet i det lenger løp.
utvilsomt mye jantelov i miljøet på Blindern. Disse forskerne er jo så jævlig misunnelig på Ødegaard.
Jeg er sikker på at hvis forskerne hadde havnet på tv, hadde de bare stotret og rødmet. Forskerne er tydligvis også flokk dyr. Stikker hodene sammen og konspirerer mot den ene som folk liker å høre på.
Legg inn en kommentar